HOME || TIDLIGERE ARTIKLER || SUPPORT || ABOUT

       Litteratur || Engelsk || Fransk/italiensk || Lingvistik || INTERVIEW
       Psykologi || Historie/samf/arkitektur || Film/teater/musik/udstillingerInterview: Ny opstigende stjerne på den israelske litteraturhimmel


Tekst og foto af
Flemming André Philip Ravn,
lektor, tredobbelt cand.mag.

Publiceret den 16. marts 2019.


© COPYRIGHT: Uddrag må citeres med korrekt kildeangivelse.


LITTERATUR: Med eksperimenterende skriveformer er en ny generation af unge hebraisksprogede forfattere med masser af gåpåmod klar til at tage over efter afgående, ældre generationer, der for eksempel inkluderer Israels førhen bedste bud på en Nobelpris i litteratur, giganten Amos Oz, der døde lige før Jul. Tidsskriftet Epsilons redaktør, Flemming André Philip Ravn, har interviewet den israelske forfatter, Nevo Rozi, som er en opstigende stjerne på vor tids israelske litteraturhimmel.


PÅ ET LILLE KONTOR i byen Herzliya nord for Tel Aviv mødes jeg med Nevo Rozi. Lille af skikkelse, stort hår, 25 år, rolig, beskeden, jøde med rødder i Yemen og Marokko. Han har et lille bånd til Danmark, idet faren har boet her et år i hans ungdom. Han har drømt om at blive forfatter, siden han var 15. Og nu er det lykkedes syvfold.

Nevo Rozi har haft en frisindet opvækst og er et produkt af livet i Tel Aviv, hvor folk ifølge ham er meget åbne, afslappede og tolerante. En stor del af indbyggerne er vegetarer ligesom ham selv. Til gengæld nærer de en vis foragt for det kunstlede og poserende. "Folk gider ikke bullshit. Vi værdsætter det ægte," forklarer han.

Han skriver på hebraisk og slog igennem for toethalvt år siden med debutbogen "100 ways to lose yourself in India". Den episke roman handler om, hvad der sker, når en ung israelsk mand rejser til Indien og leder efter den pige, han elsker.

* * *

Er der noget særligt israelsk ved din bog?

"Ja, der er nogle erfaringer om, hvad man gør efter endt militærtjeneste, f.eks. at rejse til udlandet. Unge i Israel elsker Indien og taler hele tiden om Indien. Derfor valgte jeg at skrive min roman med dette land som rammen," siger Nevo Rozi.

Således er bogens plot en kombination af søgen-efter-frihed efter 2-3 års tvungen militærtjeneste og en arketypisk finden-sig-selv-rejse. "For at finde sig selv, skal man måske først miste sig selv - give slip - og det er nemt at gøre i Indien," mener han, men romanen er ikke som sådan selvbiografisk.

Tusinder af israelere rejser hvert år til Indien. De tager "Hummus-ruten", som turen til Indien kaldes. Nogle rejser rundt i landet, mens andre slår sig ned i Dharamsala eller andre steder og bliver dér et halvt eller helt år.

"Jeg vidste, at jeg ville skrive en roman, mens jeg var i Indien, men jeg vidste ikke hvilken. Jeg havde medbragt min bærbare computer, men ingen skitser. Jeg gik bare i gang, skrev ét kapitel ad gangen og bearbejdede dem undervejs. Jeg skrev nogle timer hver dag, mens min dame var til yoga og madlavning. Efter otte-ni uger tænkte jeg, at nu var bogen færdig. Tilbage i Israel prøvede jeg at udgive bogen, men det viste sig at være svært."

Skønt Israel med hebraisk er et lille sprogområde (kun lidt større end Danmark), udgives der i landet op til 10.000 bøger om året, faktisk det samme antal som i Frankrig, som jo er betydeligt større. Israel er et lille land, og mange vil gerne udgive, men det er uhyre svært at komme ind i branchen for nye forfattere. Hvad gjorde han så?

Nevo Rozi tænkte i nye baner: Han prøvede crowdfunding og var derigennem i stand til at rejse det beløb, der krævedes for at udgive sit projekt. Han fik kontakt med et selvudgiverforlag, og bogen blev udgivet. De første måneder skete der kun lidt, men efter et halvt år var bogen pludselig blevet kult. Nu ville alle læse bogen, og han kom meget i medierne, alt imens han var i gang med at skrive bog nummer to.
Forfatteren Nevo Rozi ved siden af sine to første bøger på hylden nederst til venstre. Foto: Flemming André Philip Ravn.


NEVO ROZIS DEBUTBOG er både en publikums- og anmeldersucces. En bog er bestseller i Israel, når den har solgt 8.000 styk. Romanen har på nuværende tidspunkt solgt 20.000, så han er blevet berømt i et lille land. Medvinden er selvfølgelig rar, men berømmelsen er et tveægget sværd. Han er flyttet ud af Tel Aviv for at få arbejdsro.

Adspurgt hvad hans mål med at være forfatter er, svarer han, at det giver ham mulighed for at hjælpe eller inspirere andre. Han vil gerne skrive om menneskets frigørelse, men beskæftiger sig ikke med politik.

Hans fire bøgers underliggende temaer er at udforske, hvordan en person bliver en bedre udgave af sig selv. At finde ind til sin drøm og virkeliggøre den. "Alt er muligt, hvis man tør", bedyrer forfatteren med ungdommelig optimisme.

Hans læserkreds omfatter folk i alle aldre, hvilket kommer som en overraskelse for ham selv. Han har fået positiv respons fra mange mennesker, der nu prøver nye livsbaner af eller siger jobbet op og tager på en længere dannelsesrejse.

* * *

Hvad karakteriserer israelsk litteratur i dag?

Der er en bølge af nye og unge forfattere, som bruger sociale medier (Facebook, Youtube, Twitter osv.) flittigt, både ved at kommunikere selv, men også gennem bevidste marketings- strategier. Dette giver dem direkte adgang til potentielle læsere. Desuden er der crowdfunding og selvudgiverforlag med online- og papirudgivelser.

"Vi er en ny slags forfattere. Vi overhaler de gamle forlag," erklærer Nevo Rozi.

Adspurgt hvordan de er "en ny slags", fortæller han, at deres kendemærke er enkelthed: "Vi lever i en senmoderne tid, hvor sms, chat og beskeder på sociale medier er øjeblikkelige og oftest korte. Folk kan lide, at sproget er enkelt og direkte - at man kommer hurtigt til sagen. Moderne unge kan nemmere spejle sig i enkle narrativer, hvor handlingen skrider fremad uden at dvæle alt for meget ved lange beskrivelser. Man kan kalde det en stræben efter det autentiske uden omsvøb".

Nevo Rozi har netop afsluttet skrivningen af sin tredje bog og er godt i gang med den fjerde. De to nyeste bøger handler også om søgende mennesker, der rejser til udlandet, denne gang Thailand og Brasilien.