HOME || TIDLIGERE ARTIKLER || SUPPORT || ABOUT

       Litteratur || Engelsk || Fransk/italiensk || Lingvistik
       Psykologi || Historie/samf/arkitektur || Film/teater/musik/udstillinger



Reportage: Storbritanniens aktuelle EU-dilemma - hvilken side tipper den britiske opinion og vælgerne til?


Tekst og foto af
Flemming André Philip Ravn,
lektor, cand.mag. et art.

Publiceret den 11. februar 2016.


© COPYRIGHT: Uddrag må citeres med korrekt kildeangivelse.
© COPYRIGHT: Fotos ejet af BCCD og Ravns Bureau.




ENGELSK/SAMF: UK's populære, konservative Prime Minister, David Cameron, var i Danmark til EU-samtaler med bl.a. Lars Løkke forleden. EU-skepticismen er stor i UK. Folk ønsker reformer. Storbritannien befinder sig i et aktuelt EU-dilemma: Hvilken side tipper den britiske opinion og vælgerne til, nu hvor der snart kan blive valg i UK om landets tilhørselsforhold til EU? - Dette emne udgjorde rammen om en lecture i Charlottenlund i aften. Tidsskriftet Epsilons redaktør, Flemming André Philip Ravn, rapporterer fra aftenens møde med Mr. Mariano A. Davies, President og CEO for Det Britiske Handelskammer i Danmark.


"BREXIT" er den engelske betegnelse for, at UK måske melder sig ud af EU - altså en forkortelse for "BRitish EXIT of the EU". Det var blandt andet, hvad Mr. Mariano A. Davies, President og CEO for BCCD, som er den engelske forkortelse for Det Britiske Handelskammer i Danmark, talte om i aften ved et møde på Gentofte Rådhus i Charlottenlund.

Davies ankom til Danmark den skønne juli-dag i 1981, da Lady Di giftede sig med Prins Charles. Jeg husker selv dagen, da jeg hørte den højtidelige anglikanske ceremoni fra Saint Paul's Cathedral transmitteret i the BBC World Service ("A Day To Remember") - og hele baduljen blev også transmitteret i dansk tv. Siden da har Davies, der er opvokset i Kent (sydøst for London), virket i flere sammenhænge, og p.t. som den ledende britiske officielle skikkelse inden for samhandel mellem Danmark og UK.

Mr. Davies taler om, hvad der vil ske, hvis UK forlader EU-samarbejdet. Cameron har lovet briterne en afstemning om spørgsmålet, og i disse dage søger han at få reformer, så det kan blive attraktivt for briterne at blive i EU.

Han lægger ud med at fortælle, at EU ikke er UK's største samhandelspartner. UK blev ligesom Danmark medlem af EF pr. 1. januar 1973. Da vi stemte om EF (eng. EEC) i 1972, stemte vi om økonomisk samarbejde, men siden er EF blevet til EU, og deres magtbeføjelser er vokset. Ordet overregulering bliver også nævnt, når briternes følelser for vor tids EU tolkes.

Some British people would like less unionism, forklarer han.

Han kommer også ind på afstemningen sidste år i Skotland om selvstændighed, samt hvad resultatet af den kommende britiske EU-afstemning eventuelt vil betyde for opinionen i Skotland vedr. deres egen selvstændighed fra UK. Vil der opstå fornyede krav om løsrivelse?





Mr. Davies forklarer, at UK (med sine 65 mio. indbyggere) faktisk er den drivende økonomiske faktor i EU med megen større power end Tyskland, som kun er den næststørste økonomiske faktor på et noget lavere niveau. Britisk handel er enorm, som nævnt også med lande uden for EU, mens samhandlen med EU-landene er faldende. Verdens finansielle hovedsæde er ikke New York, men London, forklarer Davies. Spørgsmålet er dog, om dette vil kunne fortsætte, i fald briterne forlader EU.

Der er megen tovtrækkeri og debat i EU, og landene har konfliktende interesser. Vestlige lande som Danmark og Storbritannien er måske ikke interesseret i, at det skal være alt for nemt for borgere fra andre EU-lande at komme hertil og få del i velfærdsgoder. Der tales om, at det er noget "man skal gøre sig fortjent til". Her har Danmark og UK sammenfaldende reform-interesser.

Mr. Davies kommer også ind på valgsystemet i UK ("the winner takes it all") - sammenlignet med det danske ("millimeter democracy").

* * *

MØDET På GENTOFTE Rådhus foregår denne aften på engelsk, og der er en hyggelig stemning. Direktøren for Det Britiske Handelskammer, Mr. Davies, er en ganske charmerende og meget vidende person, der forstår at involvere tilhørerne og holde en interessant lecture.

Slutteligt citerer Mr. Davies aktuelle meningsmålinger. En nyere fra YOUGOV viser, at 36% af briterne er FOR at blive i EU, mens 45% er imod. DOG siger han også, at gennemsnittet af de sidste mange måneders opinion polls viser næsten dødt løb, idet 52% af de adspurgte ønsker at forblive i EU, mens 48% ønsker Storbritannien ud.

Men til syvende og sidst er det briterne rigtige EU- afstemning - måske endnu i år eller til næste år - som vil vise os det rigtige resultat. Og hvad der derefter sker bliver spændende at følge... Mr. Davies nævner, at briternes EU-afstemning "is going to be a very emotional referendum". Det er et følelsesmæssigt spørgsmål - såvel som et politisk, økonomisk, socialt og meget andet.