HOME || TIDLIGERE ARTIKLER || SUPPORT || ABOUT

       Litteratur || Engelsk || Fransk/italiensk || Lingvistik
       Psykologi || Historie/samf/arkitektur || Film/teater/musik/udstillinger



Reportage: Livlig lørdag på Bogforum 2015 med Ole Henriksen og alle de andre


Tekst og foto af
Flemming André Philip Ravn,
lektor, cand.mag. et art.

Publiceret den 9. november 2015.


© COPYRIGHT: Uddrag må citeres med korrekt kildeangivelse.




LITTERATUR/PSYKOLOGI: Lørdagen summede af aktivitet i Bella Center på Bogforum 2015's anden dag. Publikum kunne køber stakkevis af bøger i de mange boder, og flere af standene havde hver halve time eller hver time "optræden" f.eks. i form af intellektuel samtale mellem en forfatter og en kulturperson, ikke sjældent om vedkommendes senest udkomne bog. --- Tidsskriftet Epsilons redaktør, Flemming André Philip Ravn, rapporterer fra Bogforum, hvor han bl.a. mødte Ole Henriksen, Flemming Rose, Henrik Qvortrup og Silas Holst.


DER ER FART over feltet, da en veloplagt Ole Juncker går på scenen sammen med en ikke mindre veloplagt Ole Henriksen. De skal promovere deres bog "Sådan får du Ole Henriksens hjerne". Det handler om velvære og livskvalitet. Men ikke kun det. Det handler også i høj grad om hjernen.

Hvordan får man en hjerne, som giver slip på stress (vor tids folkesygdom) og depression? Hvordan får man en frisk hjerne, der er åben og positiv?

Tv2-journalisten Ole Juncker har kendte Ole Henriksen i ti år. Han har desuden fulgt ham intensivt i flere måneder med den hensigt at se, måle og lære, hvorfor Ole Henriksen er sådan en "lykkekanin" (OLe Junckers betegnelse): "Ole gør hver eneste dag til en fest".

Særligt børn er åbne og nysgerrige over for Verden. Men det kan knibe for voksne. Det er vigtigt at være åben over for at lære nyt hver dag - hvis man magter det. Det kan man med en frisk hjerne, og deres scene-performance handler meget om, hvordan man kan få dette. Motion er én af genvejene, og de to herrer er da ikke blege for straks at smide sig ned på scenen og tage 33 armbøjninger.















Ole Juncker og Ole Henriksens hjerne- og velværebog er ikke skrevet helt ud i det blå. De har konsulteret flere eksperter, bl.a. den amerikanske neuropsykolog, John B. Arden. Hjerne- skanninger er derfor også en del af denne bog, som er delvis empirisk baseret. Ole Henriksen er til dagligt bosat i Los Angeles sammen med sin ægtefælle. En stor del af handlingen er derfor henlagt til USA, hvor Ole Henriksen - den stille dreng fra Nibe - har virkeliggjort den amerikanske drøm.

Ole Henriksen er en vigtig rollemodel for personer i GLTBQ-segmentet, idet han formår at bryde tabuer og gøre en god figur.

* * *

ET MINDST LIGE SÅ alvorligt emne som velvære og hjernens plasticitet er Danmarks sikkerhed og de borgerlige-liberale frihedsrettigheder: Hvorledes står det til med tringsfriheden? Dette er hovedemnet, da DR-journalist (Deadline), Adam Holm, interviewer JP's chefredaktør, Flemming Rose, som netop har udgivet bogen "Hymne til friheden".

Under interviewet fremstår Flemming Rose som en nøgtern, afdæmpet, velargumenteret og eftertænksom debattør. Frihed er naturligt et diskussionsemne, og Flemming Rose lægger ud med at sige, at "Netop frihed er meget svært at definere". Samtalen bevæger sig ind på områder som forholdet mellem Gud og individ samt religionens funktion i samfundet.

Også USA's bogaktuelle celebrity-ambassadør, Rufus Gifford, deltog på Bogforum i flere arrangementer, der trak stort publikum, mens hans danske chauffør ventede uden for i den store diplomatbil med blå plader og bag tonede ruder.
















DR-JOURNALIST, Tina Gøetzsche, laver et fint interview med Finn Halfdan, og journalisten, Jarl Cordua, interviewer Henrik Qvortrup. Sidstnævnte har netop udgivet en bog om Thorning-regeringen, hvor flere af ministrene får anonyme skudsmål for deres groteste væremåde og amputerede evne til at sam- arbejde internt i Regeringen.

Danseren, Silas Holst, holder regelmæssigt foredrag om mobning, noget som han kender fra sin egen krop. På Bogfroum her fortæller Silas Holst om sin nye biografiske samtalebog (sammen med Katrine Memborg), der bl.a. handler om at være blevet far til en datter i en regnbuefamilie og om at finde sig selv.

Alt i alt er dette års BOGFORUM vellykket og velbesøgt. Og det er betydeligt bedre at holde det i Bella Center end i Forum - mere plads, knap så varmt og bedre sammenhængskraft mellem de forskellige arrangementer og dele af messen.

* * *








* * *









* * *