HOME || TIDLIGERE ARTIKLER || SUPPORT || ABOUT

       Litteratur || Engelsk || Fransk/italiensk || Lingvistik
       Psykologi || Historie/samf/arkitektur || Film/teater/musik/udstillinger



Anmeldelse: Den franske mesterkok PAUL BOCUSE giver inspirationen frit løb i ny bog med 500 af hans bedste opskrifter inden for alle genrer til danske amatørkokke


Af
Flemming André Philip Ravn,
lektor, cand.mag. et art.

Publiceret den 31. juli 2015.


© COPYRIGHT: Uddrag må citeres med korrekt kildeangivelse.


  • PAUL BOCUSE:
  • "Bocuse - samlede opskrifter af Paul Bocuse".
  • HARDBACK stort format (26 x 18 cm).
  • 783 sider. Pris: 479,95 kr.
  • FADL FORLAG, 2014. KAN KØBES HER.


    FRANSK/GASTRONOMI: Der er ubestridt, at man spiser godt i Frankrig; det ved alle. Landet er kendt for sin fremtrædende position inden for gastronomi og andre æstetiske områder. Med denne nye bog kan man blive inspireret og få lyst til at kaste sig ud i en række franske madklassikere med PAUL BOCUSE , der blev kåret som "Århundredets kok" af Det Amerikanske Kulinariske Insti- tut forleden år. Bocuse har en helt særlig position inden for fransk madkunst, og denne flotte og velillustrerede bog giver bestemt blod på tanden. Tidsskriftet Epsilons redaktør, Flemming André Philip Ravn anmelder her det flotte værk. Bon appétit!


    MESTERKOKKEN PAUL BOCUSE er i den brede offentlighed kendt som det moderne franske køkkens fader. Som kulinarisk ledestjerne gennem 45 år har han vundet tre Michelin-stjerner siden 1965 og modtog den fine franske orden Æreslegionen i 1975.

    Mange fagfolk anser Paul Bocuse for at være Autoriteten inden for klassisk fransk kogekunst. Han har vundet utallige priser og konkurrencer. Denne bog er den første Bocuse-bog, der er udkommet på dansk. Der er ikke noget forord; den går direkte til sagen, som er opskrifter. Bogen består af ikke færre end 500 franske opskrifter, og dermed får et dansk læsepublikum nu mulighed for at lave gedigen og velsmagende fransk mad.

    ***

    Bogen henvender sig til "danske amatørkokke", dvs. mennesker der godt kan lide at lave mad, men som ikke nødvendigvis lever af det som profession. Opskrifterne er designet, så de er lette at tilberede hjemme. Alle er naturligvis velkomne til at lave retterne, for der er også masser af inspiration til den erfarne kok. Bogen er inddelt i madtyper og er nem at finde rundt i.

    Opskrifterne er ikke specielt komplicerede, og alle opskrifterne har bestræbt sig på at bruge naturlige, friske og sunde råvarer, som man kan købe hos grønthandleren eller i supermarkedet. Kogebogen spænder over alle genrer, så man kan lave mad, der passer til enhver lejlighed. Den spænder således over alt fra supper til souffléer.

    ***



    FOR DE FRANKOFILE er der ikke blot glæden ved at prøve at lave den franske mad selv. Bogen repræsenterer også et stykke kulturhistorie, og så står retternes navne på både dansk og fransk. Som i alle kogebøger står der en liste med nødvendige ingredienser og dernæst en artikel om, hvordan den enkelte ret laves. Sproget er nemt tilgængeligt, og det eneste der kræves er mod til at prøve at kaste sig ud i at lave de mange lækre retter.

    Som eksempler på lækre retter, som jeg måske selv kunne have lyst til at lave, vil jeg nævne minestrone (p. 34), mimosaæg (p. 150), bouillabaisse (p. 174), gammeldags kalvefrikassé (p. 288), fyldte tomater (p. 472) og ikke mindst de flotte melonkugler i champagnecognac (p. 744).

    En illustration af sidstnævnte ret kan ses ovenover sammen med en gengivelse af opskriften, der skal illustrere, hvor ukompliceret der er at lave de fleste af retterne - forudsat, naturligvis, at man har de rette ingredienser. Som det ses, sætter Paul Bocuses farverige opskriftbog madglæde og den gode smag i centrum.

    Én af mine egne franske livretter, quiche lorraine, er også med i bogen (p. 110). Det er en tærte med bl.a. æg og bacon. Den er afbilledet nederst på siden. De mange retter kan ligeledes give anledning til at prøve noget nyt, hvis man ikke er alt for kræsen, sagt i munterhed. Der er noget for madglade mennesker i alle lande.

    Som nævnt er alle genrer repræsenteret: dessert, fisk, lam, svinekød, skaldyr osv. Layoutet i bogen er overskueligt, og de flotte farvebilleder og mange spændende retter gør bogen til en spændende og lækker læseoplevelse, som bringer éns smagsløg på en rejse til Frankrig, om end bogen også indeholder inspi- ration fra andre lande. Nyd denne bog i fulde drag. Bon appétit!