|
Anmeldelse:
Aldeles lækker kulturbog om TOSCANA - sprængfyldt med viden
Af Flemming André Philip Ravn, lektor, cand.mag. et art.
Publiceret den 17. januar 2015. OPDATERET.
© COPYRIGHT: Uddrag må citeres med korrekt kildeangivelse.
CAMILLA BONDO PEDERSEN og ANNE METTE ROSENDAHL ARIANI:
"Toscana - Maden, vinen, kulturen & landskabet".
GYLDENDALS FORLAG.
329 sider. Pris (indb.): 299 kr.
Kan købes her.
ITALIEN/KULTURHISTORIE:
Få steder i Verden er der så intimt et bånd
som i Toscana mellem folket, jorden, kulturen og egnens produkter.
Camilla Bondo Pedersen
og Anne Mette Rosendahl Ariani har skrevet en aldeles
inspirende og herlig bog om dette lille italienske stykke paradis.
Det er en begejstet stemningsbog - ja, nærmest en kærlighedserklæring til Toscana.
Tidsskriftet Epsilons redaktør, Flemming André Philip Ravn, anmelder bogen,
der er fuld af smukke
billeder og velskreven tekst.
Æstetikken er i højsædet, helt ukrukket.
BOGEN BEGYNDER FREJDIGT
med et kapitel, der har titlen LIVETS ESSENS, som er en historisk
introduktion til Toscana-egnens velkendte specialiteter - nemlig vin, mad og olivenolie.
Toscanernes århundredelange, stolte landbrugstraditioner er emne for dette kapitel, herunder information om
høsten, olivenpresningen, brød- og madtraditioner.
Forfatterne skriver således:
Vin og olivenolie er blandt de vigtigste ingredienser i den toscanske madkultur, et centralt element
i samtalerne ved middagsbordet og årsagen til toscanernes kærlighedslignende forhold til
deres smukke og frugtbare jord. Årets gang og det gode humør er tæt knyttet
til landbrugets evne til at levere de gode råvarer, som jo er altafgørende
for fremstillingen af den fremragende vin og den smagfulde ekstra jomfruolivenolie.
Der fortælles også om det toscanske brød, som pudsigt nok er uden salt:
Det toscanske brød er sciocco, uden salt. Den historiske forklaring er, at Pisa
i 1100-tallet blokerede salttransporten ind i landet i forbindelse med de mange krige mellem
middelalderbystaterne; ergo holdt man da bare op med at putte salt i brødet (...)
Desuden er de øvrige madvarer smagfulde;
olivenolien er lidt skarp, der er peberkorn i salamien og fennikel i pølsen,
skinken er salt, pecorinoosten er kraftig, og det ville simpelthen skabe ubalance,
hvis brødet var salt.
* * *
FORFATTERNE,
der begge har været bosatte i Toscana i mere end 15 år,
er god til at formidle den italienske kultur til danskerne.
De kommer episk ind på lokal- befolkningens forhold til barer, hvor en del
indtager deres morgenmåltid (il pranzo), italienernes søde tand og deres
forkærlighed for friske råvarer, samt hvorledes de italienske
kaffetyper adskiller sig fra hinanden, espresso fra caffè macchiato osv.
Bogen har en historisk dimension og berører også Middelalderens madtraditioner, som
stadig lever i bedste velgående i Toscana, fordi de lokale generelt er så glade for at bevare hævdvundne
traditioner.
Derudover fortæller bogens to kvindelige forfattere
med vid og passion om de berømte vinområder, det lokale køkken og landskaberne.
Og bogen indeholder en række opskrifter på lækre egnsretter, som man får lyst til at lave - f.eks.
pasta e fagioli, toscansk bønnesuppe (p. 180), pollo alla cacciatora, kyling på jægermanér
(p. 181), eller
lo zoccotto, en florentinsk halvfrossen dessertkage (p. 140).
VIN OG MIDDELHAVSLANDENE
hører sammen.
Vinstokken blev indført via grækerne til etruskerne ca. år 800 f.Kr.
I Toscana fandt stokkene optimale jordbunds- og klimaforhold.
Da Romerriget bredte sig, kom vinens anliggender ind under nydelsesguden Bacchus.
Det romerske imperium spillede en stor rolle for vinproduktionen i Toscana, og vin
blev en drik, der var tilgængelig i alle samfundslag - "undtagen for kvinderne, der nu
i undertrykkelsens navn ikke længere måtte deltage i ritualet omkring vindrikning",
forklarer forfatterne.
Bogens kapitel om vinproduktion er lærerigt og ligeledes historien om olivenolie, det såkaldte
"flydende guld": "Når den friskpressede ekstra jomfruolivenolie endelig løber ud af
hanen, er det en fryd for alle sanser". Man ser, at det er en bog, som appellerer til læserens sanser.
Dernæst er bogen inddelt i kapitler, der koncentrerer sig om bestemte områder
i Toscana, f.eks. Siena-provinsen og Firenze-området ("Toscana er Italiens have, Firenze er Toscanas blomst").
Og når Firenze nævnt, er der naturligvis også et blik på Medicierne og Renæssancen.
Om byen Livorno står der bl.a.:
Livorno med sine
knap 157.000 indbyggere er havnebyen. Her lastes containere fra hele verden, gods afskibes, skibsfunktionæren
har travlt, og adskillige krydstogtskibe ankrer op i Livorno hver eneste dag.
Livorno var oprindeligt en lille havn, der stod i skyggen af Pisa, indtil Storhertug Cosimo 1. af Medici fandt
på at skabe den ideelle havneby og dermed give det endelige dødsstød til Pisa i midten af 1500-tallet.
Pisaneserne og livorneserne kunne ikke fordrage hinanden i forvejen...
Italiensk historie har til tider været drabelig og dramatisk, en uhyre kontrast til det smukke land og de
smukke landskaber. Citatet viser den rivalisering, der kan findes mellem byer og bystater.
I de bragte citater, håber jeg, man fornemmer det afvekslende vokabularium, der er med til at skabe
en god læseoplevelse.
Eneste mangel i bogen, jeg vil pege på, er, at landkortet over området først kommer på side
324 og ikke allerførst i bogen, så man i rede tid kan orientere sig i geografien.
Men dette er blot en lille ting i et fremragende bogværk, der bestemt fortjener fremme.
* * *
DE TO FORFATTERE,
Camilla Bondo Pedersen og Anne Mette Rosendahl Arianis, TOSCANA-bog er et must i biblioteket hos dem, der
holder af Italien såvel som af velskrevne kulturbøger. Den er yderst behagelig at læse og meget informativ.
Man bliver glad af at læse den.
Stemningsbogen, nærmest en kærlighedserklæring til Toscana, er generøst
illustreret med dejlige farvefoto (taget af Riccardo Bartalucci),
og bogen er velegnet som coffee table book, som ligger fremme, og man ofte kan bladre og læse i den
samt se de smukke fotos. Der er mange ting at lære omkring italiensk kultur og madkultur, og bogen er fremragende
til at formidle det på en engagerende og nøgtern måde.
Toscana - Maden, vinen, kulturen & landskabet
er en passioneret kulturbog om italiensk savoir-vivre på højeste niveau.
Køb den, læs den, nyd den!
|
|
|
|