HOME || TIDLIGERE ARTIKLER || SUPPORT || ABOUT

       Litteratur || Engelsk || Fransk/italiensk || Lingvistik
       Psykologi || Historie/samf/arkitektur || Film/teater/musik/udstillinger



Anmeldelse: Bogen, der fortæller om at overvinde flyskræk - og flyve


Af Flemming André Philip Ravn,
lektor i psykologi

Publiceret 19. august 2014.

© Copyright: Uddrag må citeres med korrekt kildeangivelse.


  • Mette Kroier og Sanne Røhe: "Flyskræk - og og historien om psykologen, der ikke turde flyve"
  • 293 sider. Pris, uindbundet: 150 kr.
  • FADL'S FORLAG. Kan købes her.

    PSYKOLOGI: Moderne transportformer indbefatter flyvere, der kan bringe én fra den ene ende af Verden til den anden på få timer. Af og til hører man om katastrofer, men de er egentligt relativt sjældne. Mange lider af flyskræk i større eller mindre grad, måske endog op til 40 pct. af befolkningen. Nu har to friske kvinder skrevet en bog om, hvorledes man kan overvinde fobien. Tidsskriftet Epsilons redaktør, Flemming André Philip Ravn, anmelder her Mette Kroier og Sanne Røhes bog.


    DE TO FORFATTERE er henholdsvis 1) privatpraktiserende psykolog Mette Kroier med en baggrund som pædagog; og 2) SAS-piloten Sanne Røhe, der i tillæg snart er færdig med sin uddannelse som psykolog. Den ene har haft en stor frygt for at flyve siden en grim oplevelse i år 2000 (hun fik et angstanfald, inden hun skulle ud og flyve), hvorimod den anden er fascineret af det og har flyvning som sit erhverv. Som så ofte før mødes modsætninger, og der kan komme noget godt ud af det som f.eks. denne bog.

    Modsætninger er de på dette punkt. Den samme oplevelse kan udløse forskellige tanker, følelser og reaktioner. Sanne Røhe sidder lidt mere på den grønne gren. Hun fortæller, at "man uanset forholdene stadig kan glæde sig over de små ting som f.eks.. følelsen af taknemmelighed over at se en smuk solopgang, som duften af brændstof, når flyet bliver tanket, som suset, når vi letter fra jorden, og som tilfredsstillelsen ved at sige farvel til glade feriegæster" (p. 8).

    Derimod har Mette Kroier, om end psykolog, selv måttet sande, at der er mere i flyskræk end hendes lange uddannelse, en masse egenterapi samt endnu længere erfaringer inden for psykologien kan forklare og gøre kål på. Men der er mange mennesker som Mette Kroier, som lider af flyskræk - eller med et psykologiord: flyvefobi, og bogen er skrevet til dem. Den er også tiltænkt pårørende samt mennekser, der har flyvning som deres job, som jo netop kommer i berøring med flyvefobikere.



    BOGEN, SOM ER SKREVET i et ganske hverdagsagtigt og ligetil sprog med gode eksempler, har som formål at aflive myter og gøre op med mange forkerte forestillinger om flyvning. Forfatterne påpeger dette interessante og uventede, at flyskræk i nogen grad kan være tabubelagt for dem, der lider af det:
    "Det er en helt naturlig reaktion ikke at ville reklamere med sin flyskræk - vi vil alle gerne både føle os og fremstå som stærke og handlekraftige individer. Mange med flyskræk vil derfor aldrig erkende over for omverdenen, at de har det svært med flyvning. Det er vores erfaring, at mange mennesker ikke taler om deres problemer med at flyve (p. 13).
    Flyvefobikere reagerer vidt forskelligt på deres angst, nogle vil endog afslå et job, der indebærer, at de skal flyve, eller måske dropper de firmaudflugten til Spanien eller en videreuddannelse i USA, forklarer forfatterne. Folk reagerer i et kontinuum fra kontrolleret angst til direkte panik, hvor de måske aldrig når op i flyveren - eller løber skrigende ud. Særligt slemt er det naturligvis, hvis fobikeren får et angstanfald i flyveren, mens de er i luften, og der er et stykke tid, til man kan lande.

    * * *

    FORFATTERNE HAR, naturligt nok, qua deres uddannelse og erfaringer, megen empati og viden om emnet, hvilket er bogens store styrke. Ligeledes bygger bogen på interviews med flyvefobikere, hvorved den kvalitative metode skaber grobund for pålidelig empiri. Bogen kommer naturligvis ind på, hvad en flyvefobi er, og hvorfor nogle mennesker har/får den. Angst har et stort element af noget irrationelt, og evnen til angst er medfødt, men hos flyvefobikere ligger der ofte negative personlige oplevelser med flyvning bag fobien.

    Bogen er velskrevet og også velegnet til undervisning. Den er grundig med at forklare mange af fobiens aspekter. Således kommer den også ind på flyskræk set fra et neuropsykologisk og et fysisk perspektiv. Dermed kommer hjernen også i spil, ikke mindst den såkaldte reptilhjerne, som er "meget automatisk styrende" og aktiv ved angsttilstande (p. 37).

    Da flyvefobi er en angstlidelse, begynder bogen med nogle overvejeler omkring, hvad angst egentligt er. Forfatterne fremhæver, at der er et vis forhold mellem følelsen af at have/ikke have kontrol på den ene side - og angst på den anden. Mangel på kontrol kan fremkalde eksistentiel angst. I denne forbindelse trækker de den amerikanske professor i psykiatri Irvin D. Yalom ind i fremstillingen, hvilket er meget positivt og relevant, om end (hvilket forfatterne også nævner) angst kan opfattes og fortolkes på mange måder.

    Som terapi kommer bogens forfattere ind på coaching og TFT som behandlingsmetoder, hvorimod kognitiv adfærdsterapi, såvidt jeg kan se, ikke er det, som fremhæves. Dog peger bogen også på terapiformer inden for klinisk psykologi. Psykologifaget udvikler sig hele tiden, og nye retninger og metoder dukker op. Af og til er de særdeles virksomme.

    Mette Kroier har i dag gennem terapi fået værktøjer til at håndtere sin flyvefobi, så hun nu kan flyve igen, hvis det er nødvendigt. Dermed også sagt, at også andre kan overvinde deres fobi. På denne måde er bogen optimistisk. Jeg vil gætte på, at mennesker, der lider af brofobi, tandlægeskræk og andre fobier, også kan have stor glæde af bogen.