HOME || TIDLIGERE ARTIKLER || SUPPORT || ABOUT

       Litteratur || Engelsk || Fransk/italiensk || Lingvistik
       Psykologi || Historie/samf/arkitektur || Film/teater/musik/udstillingerAnmeldelse: Spændende bog med syv personcases, der beretter om, hvordan man lever videre efter katastrofen, der ændrede alt


Af Flemming André Philip Ravn

Publiceret 15. juli 2014.


© Copyright: Uddrag må citeres med korrekt kildeangivelse.


 • Anne Bridgwater og Monica G. Madsen: "De overlevende - Katastrofer, der ændrede alt". FADL'S FORLAG.
 • 240 sider, uindbundet.
 • Pris: 249,99 kr. Kan købes her.

  PSYKOLOGI/PTSD/KRISEPSYKOLOGI: Historien er fuld af overlevere, hvilket man kan se, høre og læse om i medierne hver dag. Den hænder, at mennesker kommer i en katastrofesituation, som vender op og ned på alt i deres liv. Hvordan overlever de det psykisk? Kan de få en hverdag til at fungere efter katastrofen? - Dette har journalisterne Anna Bridgwater og Monica C. Madsen undersøgt i deres fængslende bog De overlevende, som tidsskriftet Epsilons redaktør, Flemming André Philip Ravn, anmelder her.


  I DE OVERLEVENDE MØDER VI syv mennesker, hvis skæbne tog en drastisk vending, da de overlevede katastrofens øjeblik. De to journalister Anna Bridgwater og Monica C. Madsen har interviewet syv casepersoner, som hver især fortæller deres historie. De skæbnesvangre situationer, som casepersonerne har gennemlevet, har påvirket deres liv i væstentlig grad.

  Bogen handler om bjergbestigeren, der overlevede lavinen på bjerget; tv-værten, der blev lam efter et helikopterstyrt; flygtningen, der overlevede krigen i det tidligere Jugoslavien. Bogen handler ligeledes om en soldat, der har været i ilden i Irak; og et tsunamioffer, der blev skyllet 3 km ind i landet. Desuden overlevede den populære skuespiller Bodil Jørgensen som ung en af Danmarkshistoriens værste togulykker, mens tv-værten og modellen Ibi Støving har overlevet ikke mindre end fire livstruende situationer.

  Bogen er ikke decideret en psykologibog, men den kommer alligevel ind på moderne katastrofeteori samt PTSD, hvilket er forkortelsen for lidelsen Post-Traumatic Stress Disorder (på dansk: posttraumatisk stresssyndom).

  * * *

  KATASTROFER er ofte forbundet med kaos, opbrud, angst, panik, livsfare og eventuelt dødsfald. Det vil altså sige ret traumatiske begivenheder. Bogen leverer mange fine bud på, hvad en katastrofe er, men følgende forklaring er både tankevækkende og anderledes:
  "En katatrofe er lig med en krise minus håb." Sådan definerer historiker og katastrofeteoretiker Rasmus Dahlberg en katastrofe. Men han mener ikke, at katastrofer er tilfældigheder. Der findes ikke hændelige uheld. Deri er han enig med den britiske katastrofe-teoretiker James Reason, som er pensioneret professor i adfærds-psykologi . Han taler om en "conspiracy of unlikely events", altså en sammensværgelse af usandsynlige begivenheder, der sammen fører til en katastrofe (p. 9).
  Bogen handler om at overleve katastrofen og kommer derfor naturligt også ind på det psykologiske begreb resiliens, som betyder "modstandskraft", dvs. et menneskes personlige ressourcer til at modstå hård modgang og skrappe udfordringer og overleve fysisk og psykisk. Det interessante forhold mellem krop og psyke er helt klart et emne, som bogen ikke kan undgå at komme ind på.  ER BOGEN SENSATIONSPRÆGET? - Nej, det er den egentligt ikke, om end den er resultatet af journalistisk arbejde, som tager sigte på at formidle casepersonernes usædvanlige og dramatiske historier. Sproget er ganske flydende. Alt i alt handler bogen om psykologiske og eksistentielle forhold med udgangspunkt i de syv interviewede overlevendes psyke og videre liv. Efter hver af de syv casepersoners beretning, er der nogle psykologifaglige eller eksistentielle betragtninger.

  De syv beretninger, som bogen formidler, er meget personlige, og bogen berører mange relevante temaer så som refleksioner over liv og død samt religion, psyke, stress og angst. En ung Bodil Jørgensen og mor til tre børn, som i 1988 var involveret i en voldsomt togulykke som pendler, skriver dette om sin tro, der har hjulpet hende igennem kriseprocessen:
  På den måde har det hjulpet mig at have en tro. Både til at sætte ulykken på plads i mit univers og til at komme videre: Troen gav mig noget, jeg kunne holde fast i, og der var nåde og tilgivelse for, hvad jeg havde gjort og ikke havde gjort i forbindelse med ulykke, og hvorfor jegvar her, og hvorfor nogen ikke var her: Der var én, der tog hånd om mig. Det gav mig styrke til at finde tilbage til det liv, som jeg skulle leve, og til de mennesker, som var der for mig, og til min drøm om at blive skuespiller. (p. 211).
  Da Jens Kjær var 48, var han og hans kæreste Mick på ferie i Thailand. Den 26. december 2004 oplevede den berygtede tsunami. "En tsunami består af en serie bølger, der bevæger sig med samme hastighed som et jetfly, når de er ude på åbent, dybt hav - dvs. 700 km i timen i Det Indiske Ocean", forklarer forfatterne (p. 47). Hans kæreste, Mick, dør i de overvældende vandmasser, mens han selv overlever. Jens Kjær forklarer om den hektiske oplevelse, da alting bliver oversvømmet:
  På få sekunder vælter tsunamien ind over resortet og river næsten alt med på sin vej. Og ikke mange sekunder senere er vandet nået flere kilometer ind i det flade landskab (...) Fra at have følelsen af at blive ramt af en brandsprøjte er det nu som at blive ført med en rivende flod. Min bevidsthed og min krop arbejder helt uafhængigt af hinanden. Min krop handler af sig selv og manøvrerer uden om ting og sager, mens jeg i mine tanker er i en drømmeverden, hvor alting passerer forbi som på film (..) (p. 51).
  De andre personhistorier, som bl.a. involverer krig, er også gribende at læse om. Bogen handler lige netop om den slags situationer, man håber man aldrig selv eller nogen, man kender, havner i, men samtidigt fortæller bogen også, hvordan man kan komme igennem så traumatiske oplevelser og få et nyt liv bagefter, om end det måske vil rumme sorg og savn i forhold til dem, man har mistet.

  Sammenfatning

  Eftersom bogen handler om personcases, kan bogen meget nemt anvendes psykologifagligt i undervisningen af psykologi- og lægestuderende (bogen er udgivet på Foreningen af Danske Lægestuderendes forlag) samt på andre uddannelser som sygeplejerske, socialrådgiver og på ungdomsuddannelserne, ikke mindst fordi bogen også indeholder psykologfaglige betragtninger, bl.a. af professor i traumatologi Ask Elklit fra Syddansk Universitet. Bogen er god at få forstand af og er læseværdig også i andre sammenhænge end undervisning.