HOME || TIDLIGERE ARTIKLER || SUPPORT || ABOUT

       Litteratur/lingvistik || Engelsk || Fransk
       Psykologi || Historie/samf/arkitektur || Film/teater/musik/udstillinger



Udstilling: Mød det tekniske geni Leonardo da Vinci på "Akvariet" i Charlottenlund og slut af på caféen


Af Flemming André Philip Ravn, publiceret 16. maj 2014.
© Copyright: Uddrag må citeres med korrekt kildeangivelse.


"LEONARDO DA VINCI - Fremtiden i fortiden", udstilling på AKVARIET (Det Gamle Danmarks Akvarium), Charlottenlund.
Udstillingen varer fra 16. maj til 31. august 2014.
Åbent tirsdag-søndag: kl. 11-18. Entré: Voksne 125 kr.; børn 5-12 år 45 kr.; pensionister/studerende/grupper 100 kr.
Besøg udstillingens hjemmeside.

BEDØMMELSE: Fem stjerner af seks.



FYSIK/INGENIØRVIDENSKAB: De fleste ved, at den italienske opfinder og ingeniør Leonardo da Vinci var et enestående, kreativt geni. Nu er et interessant udvalg af ikke mindre end 60 af hans maskiner her i forsommeren udstillet i Charlottenlund. Udstillingen åbner i dag, og arrangørerne håber, udstillingen bliver et tilløbsstykke. Tidsskriftet Epsilons redaktør, Flemming André Philip Ravn, anmelder denne teknik-prægede udstilling, hvor publikum kan nærstudere de opfindsomme maskiner.

LEONARDO da VINCI levede i tiden 1452-1519. Han blev født i Republikken Firenze og døde i Frankrig. Hans kreativitet og genialitet gik i mange retninger. Han var opfindsom og meget skabende - et veritablet multitalent inden for felter sonm malerkunst, billedhugning, arkitektur, botanik, anatomi og ingeniørvidenskab. Han har malet mange malerier, hvoraf Mona Lisa, som er udstillet på Musée du Louvre i Paris, måske er det mest kendte.



Indgangen til Akvariet på udstillingens premieredag i dag.
Foto: Flemming André Philip Ravn.


60 AF DA VINCIS MASKINER er udstillet på udstillingen på AKVARIET. Nu hvor Danmarks Akvarium har forladt bygningerne til fordel for nye bygninger på Amager, overvejer Gentofte Kommune, som ejer de fredede bygninger, der ligger tæt op ad det tidligere forsvarsværk Charlottenlund Fort, hvorledes man kan anvende de flotte, hvide funkis-bygninger fra første del af sidste århundrede. I denne tid er der da Vinci-udstilling i stue- og underetagen af det gamle Danmarks Akvarium.

Alt dette spændende vil kunne appelere til børnefamilier, men også andre; og udstillingen er naturligvis ligeledes oplagt til undervisning: folkeskolen, evt. gymnasiet med videre.

Nogle af de udstillede maskiner er opbygget som mindre modeller, mens andre er fremstillet i naturlig størrelse ud fra da Vincis originale, efterladte tegninger fra det 15. og 16. århundrede. I sin store kreative virketrang lavede Leonardo da Vinci udkast til alle mulige maskiner. En ting, jeg selv fandt gange pudsig, og som jeg ikke vidste noget om på forhånd, var da Vincis projektor - en veritabel forløber for den senere overheadprojektor. Da Vinci havde endvidere forkærlighed for maskiner med tandhjul og hjul. Man kan sige: der er mange sjove ting at beskue.

Skønt da Vinci mente, at krig var både brutal og bestialsk, havde han ikke desto mindre en glæde ved at udtænke forsvars- og angrebssystemer. Og han lavede en del af den slags. Endvidere havde han en livlig interesse i at udtænke flyvende maskiner og bedrev studier af ballistik og kanonkugler.

Udstillingen, der åbner i dag og dermed har Skandinaviens-premiere, er en virkelig fin udnyttelse af Akvariet. Gangene er lidt mørke, men lysspotsene på de enkelte udstillede genstande og modeller giver en hyggelig og rar atmosfære (se billedet længere nede). Udstillingen giver flere muligheder for publikum. Man kan således selv få fingrene i materien og prøve at bygge en selvbærende bro, lave sin egen opfindelse, male som da Vinci eller eksempelvis teste sin viden.



Da Vincis forløber for overheadprojektoren.
Foto: Flemming André Philip Ravn.



En anden da Vinci'sk opfindelse. Foto: Flemming Ravn.



Gangene på udstillingen er lidt mørke, men stemningsfulde.
Foto: Flemming André Philip Ravn.




Nogle af de da Vinci maskiner, man kan se på udstillingen. Billedkilde: pressefoto.



Da Vinci er en af den vestlige civilisations største genier. Billedkilde: pressefoto.



Underetagen rummer det såkladte "Da Vinci laboratorium",
som især er for børn, hvor man gerne må lege med
og røre ved de udstillede trægenstande.
Foto: Flemming André Philip Ravn.


BÅDE FOR BØRN OG VOKSNE

Publikum - både voksne og børn - indbydes til at prøve kræfter med Leonardo da Vincis geniale opfindelser og tanker. Udstillingen kan betegnes som en legeplads for nysgerrige sjæle. Enkelte af maskinerne er interaktive, og dermed kan publikum selv afprøve, hvor sindrigt de fungerer. De mange maskiner er højst forskelligeartede, én af dem viser eksempelvis Leonardo da Vincis forstadie til flyvemaskinen, der jo først rigtigt blev opfundet flere århundreder efter.

Udstillingen lægger mest vægt på det tekniske, så derfor er målgruppen nok især børnefamilier samt folk, der er interesseret i teknik og mekanik. Da Vinci var forud for sin tid, og det er interessant at studere hans opfindelser, hvoraf en del konkret fik betydning for eftertiden.

Derfor er ideen med at udstille modeller lavet ud fra da Vincis egne skitser er ganske fin. På denne måde får man indblik i hans mange forskelligartede talenter og evner for videnskab, håndværk og skaben i samdrægtighed. Det er ikke umuligt, at børn og unge her kan finde inspiration til en fremtidig karriere.

Mere kontekst ønskes

Måske er udstillingen blot oversat fra italiensk eller engelsk. I og med at temaet egentligt er fremtiden i fortiden kunne man - ud over udstillingens i øvrigt fine, lille udstillingsavis - have lyst til mere baggrundsviden. Set fra et humanvidenskabeligt synspunkt - for Leonardo da Vinci såvel som Renæssancen er vigtige emner at have viden om - kunne udstillingen måske godt formidle mere viden som tillæg til dette at se modellerne og maskinerne. Derved vil man henvende sig til et bredere publikum, nemlig også folk, der er historisk interesserede.

Om end jeg finder mange af de udstillede objekter fornøjelige at betragte, må jeg erkende, at jeg ikke er så teknisk-minded, men er måske mere interesseret i Leonardo da Vinci som geni og Italien som kulturnation. I min optik kunne det derfor være interessant at inddrage mere kulturhistorisk kontekst. Dette kunne en konsulent - en historiker eller en anden form for magister - med enkle midler (f.eks. små plancher med overskrifter) gøre. Derved ville udstillingen være bedre til at formidle fortællingen om Renæssancen som en vigtig kulturperiode og brydningstid i den vesteuropæiske civilisation, samt da Vincis rolle i datiden. Dette ville helt klart styrke historiciteten.

Afslut besøget på caféen

Udstillingen har en fortrinlig café. Det er et udmærket sted at drøfte udstillingen med sine ledsagere samt fordøje de mange indtryk sammen med noget godt fra caféen. Den serverer mad og kage samt varme og kolde drikke. Man kan få højt belagt smørrebrød med hjemmelavet og velsmagende pålæg, f.eks. kvalitetslaks eller hønsesalat og bacon på lækkert brød. Man sidder ved nylakerede borde i store, lyse lokaler med udsigt mod øst ud til Charlottenlund Skov og Strandvejen - samt havet mellem de nys udsprungne grønne grene.

Som man fornemmer, finder udstillingen sted i lækre rammer, hvori en udenbys familie - eller mere lokale personer, f.eks. københavnere fra den indre by - nemt kan spendere en eftermiddag samt blive i de rekreative områder efter besøget på udstillingen, idet eksempelvis Charlottenlund Strandpark ("Fluepapiret"), Charlottenlund Slot og Charlottenlund Fort er nærmeste naboer. Der er dermed grundlag for en behagelig kulturoplevelse for alle sanser.



Udstillingen har en glimrende café i lækre lokaler.
Foto: Flemming André Philip Ravn.



Efter éns runder ned ad udstillingsgangene kan man fordøje indtrykkene i caféen med en bid brød eller en anden form for forfriskning. Foto: Flemming André Philip Ravn.



Udstillingens café serverer det lækreste smørrebrød af gode råvarer, varme og kolde drikkevarer samt andre gode ting. Da billedet er taget oppefra, ser man ikke helt, at smørrebrødet faktisk er højt belagt. Foto: Flemming André Philip Ravn.


DET ER GRUPPEN DaVinciExpo, som har fået udstillingen til Danmark. Den har faktisk allerede været vist over hundrede forskellige steder i Verden, men aldrig før i Skandinavien; og enkelte af maskinerne får endda verdenspremiere, når de for første gang vises i Charlottenlund. Tag familien eller vennerne med og kom selv og oplev. Et besøg på udstillingen er en god og solid totaloplevelse i de bedste rammer.

Leonardo da Vinci - Fremtiden i fortiden giver børn og nysgerrige i alle aldre mulighed for at gå på opdagelse i ingeniørkunstens forunderlige verden i det gamle Danmarks Akvarium, og man kan på samme tid lære noget introducerende om den navnkundige italienske mester. Det er lagt op til, at man kan tilbringe en eftermiddag med en rar kulturoplevelse. Sammenlagt gives udstillingen fem stjerner af seks mulige, hvilket inkluderer de lækre rammer og den fine kundeoplevelse i caféen.

Udstillingen varer frem til 31. august 2014.



Der sælges både bøger, postkort, t-shirts og nøgleringe med mere - med udstillingens temaer og motiver. Foto: Fl. Ravn.



Indgangspartiet til Akvariet (tidl. Danmarks Akvarium).
Foto: Flemming André Philip Ravn.



KLIK på billedet for at se planen over udstillingen
i stort format. Billedkilde: pressefoto.